Składniki:

2 udźce indyka (około 1,4 kg)

2 ząbki czosnku

Kilka ziaren jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sól

5 łyżek oleju

Pieczony udziec indyka z prodiża

Dzisiaj w „Sztuce Pieczenia” przepis na pieczony udziec indyka. To chyba moje ulubione mięso z prodiża.

Pieczony w prodiżu udziec to danie, które sprawdza się przy świątecznych obiadach i rodzinnych przyjęciach. Udziec indyka pieczony w prodiżu zawsze się uda, będzie smakował wybornie i wyglądał apetycznie na półmisku. O to kilka rad, jak go piec w prodiżu:

Do pieczenia mięs najlepiej sprawdza się prodiż elektryczny PPG-92, ponieważ posiada grzanie z góry i dołu. To przy większej ilości mięsa przyspiesza proces pieczenia, a jednocześnie jest bardziej energooszczędne niż zwykły piekarnik elektryczny, ponieważ prodiż ma o wiele mniejszą moc.

Przygotowanie:

Udźce indyka powinny być ze skórką i najlepiej z kością. Po upieczeniu mięso jest miękkie, soczyste a skórka rumiana i chrupiąca.

Udźce trzeba umyć, następnie natrzeć solą i przyprawami (ziarna jałowca i czosnek należy rozgnieść), na koniec skropić olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane udźce ułożyć w prodiżu skórką do góry. Mięso pieczemy  1 godz i 15 min po czym wyłączamy w prodiżu pieczenie dołu. Kolejne 15 min pieczemy w prodiżu tylko z góry, żeby skórka nabrała złocisty kolor i była chrupiąca.

Czas pieczenia może być dłuższy w przypadku większej ilości mięsa.